Mobilizing Ideas

28 34 19 83

leder-du-fortsat-efter-motiveret-arbejdskraft

Leder du fortsat efter motiveret arbejdskraft?

Motivation er emnet for lidt under halvdelen af alle de ledige stillinger i dag. Der søges motiverede medarbejdere, som skal arbejde i uformelle arbejdsmiljøer med glæde på overvejende uklart formulerede problemer eller på rutineopgaver. 

At uformelle arbejdsmiljøer er alt andet end velegnede til at motivere medarbejdere fremgår af, at det er de samme virksomheder, der i yderligere stillingsannoncer søger ledere til at motivere medarbejdere. 

Jeg finder det forbløffende, at der tales om motivation og uformelt arbejdsmiljø, især når virksomhederne er på “spændende vækstrejser”, mens der samtidig tales om effektivitet, men der menes manglende efficiens, og at det vigtigste er at medarbejdere har en masse erfaring. 

Det er beskrivelser som disse, der fortæller mig, at talentfulde mennesker, udviklere og praktisk lærende mennesker hurtigt vil miste intrinsisk motivation i disse miljøer. Hvorfor?

Derfor Mister talenter motivation

Fordi vi fra empirisk observation ved, at vi ikke kan forvente, at virksomheder, der fokuserer på motivation og uformelle strukturer, kan give fremtidige medarbejdere læringsmiljøer, hvor der opstår kreativt konfliktpotentiale for nye innovationer og forbedrede produkter og tjenester. 

vis virksomheder ikke løbende er engageret i at løse tværgående, flerdimensionale problemer og udfordringer for deres interessenter, ved vi, at de hverken er i stand til at bevæge sig med tilstrækkelig strategisk fleksibilitet eller at de formår at holde kunderne, produktkvaliteten og kvaliteten af deres organisation i fokus på samme tid. 

Og hvem vil frivilligt give sin eneste levetid til sådanne virksomheder? 

Vi kan naturligvis fortsætte med at tale om motiverende koncepter: Arbejdsstrukturering, jobrotation, arbejdsberigelse, semi-autonome arbejdsgrupper og medbestemmelse, for blot at nævne nogle få.

Men med hver iteration, som er en yderligere reaktion på de sociale delsystemers arkitektoniske præstationsmangler, er det det kreative konfliktpotentiale der er blevet reduceret yderligere. 

Så længe vi motiverer mennesker til at være ukritiske over for rammerne og underordne sig de nuværende forhold, slipper vi ikke af med de selvpålagte begrænsninger, der forhindrer os i at udvinde større social værdi af eksisterende rigdom og iværksætte mere komplekse innovationer til stadig mere komplekse problemer.

Lad os derfor lade den personlige motivation, der er bundet til tid og omstændigheder, blive hvor den hører hjemme: i menneskernes psyke, og i stedet sørge for at skabe læringsmiljøer, hvor vi giver medarbejderne et miljø, hvor de kan lære at designe en fremtid med kvalitativ merværdi for alle interessenter.

Kontakt

Jeg hjælper dig, dit team og din virksomhed gerne med at fjerne unødvendige hindringer i flowet og med at støtte den videre udvikling af dit team og din virksomhed gennem praktisk system- og videnskabelig tænkning.

Kan du lide denne artikel? Del den.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Flere relaterede indlæg

Organisationsdesign

KPI-helvede er tegn på manglende systemisk og videnskabelig kompetence

Organisationsdesign

Helt uformelt – den uformelle tone, der fører til strukturel katastrofe

Seneste

Systemtænkning

Metafærdigheder: Nøglekompetencer for fremtidens udvikling

Systemtænkning

Metafærdigheder: Vores vej ud af evolutionær stilstand?

Toyota Kata

Slip udviklingen løs med Toyota Kata

28 34 19 83