Mobilizing Ideas

28 34 19 83

Blog Image som introducerer til metafærdigheder

Metafærdigheder: Vores vej ud af evolutionær stilstand?

Mange taler om, at vi i dag lever i en tid med konstant forandring og nogle gange pludselige, uforudsigelige ændringer. Men det er ikke noget nyt!

Hvad der er meget mere interessant er, at selvom vi har gjort hurtige fremskridt med hensyn til vores teknologier i årtier, bliver vi i stigende grad fragmenteret som samfund takket være forældede uddannelseskoncepter. Med andre ord udvikler vi os ikke.

Fordele og ulemper ved specialisering

Så selvom vi kan sige, at arbejdsdeling og fagspecifikation bestemt havde sine gode sider, skal vi også være opmærksomme på deres konsekvenser. Gennem arbejdsdeling og specifikation er det lykkedes os at presse produktionsefficiesen langt ud over de basale behov i en globaliseret verden.

Men på den anden side har netop denne reduktion og opsplitning i stadig mindre dele også ført til, at flere og flere mennesker tænker, arbejder og lever på en socialt afkoblet, ekskluderende og isolerende måde.

Nutidens dilemmaer og udfordringer

De deraf følgende dilemmaer kan vi godt genkende i de stadig mere følelsesladede diskurser, hvor folk i stigende grad argumenterer imod hinanden i stedet for konstruktivt for hinanden. En omstændighed, der ikke gør det lettere at finde funktionelle løsninger med henblik på at nærme sig metakriser, for slet ikke at tale om at få styr på aktuelle problemer som manglen på kvalificeret arbejdskraft.

Ja, problemerne bliver ikke lettere. Værre er det, at de ikke bare bliver flere, de er også forbundet på tværs af forskellige niveauer – og derfor har vi brug for alt andet end yderligere fragmentering i samfundet.

For at kunne håndtere vor tids dilemmaer og skabe bæredygtige løsninger for fremtidige generationer, har vi brug for en anden måde at tænke på end den, der kun er i stand til at skelne mellem to modsatrettede muligheder (socialisme/kapitalisme, frihed/sikkerhed, …). For et dilemma, og det har vi vidst længe, er en kæde af problemer, som kun kan løses ud over de nuværende synspunkter.

Metafærdigheders roller i fremtiden

Lad os derfor i de næste par uger beskæftige os med metafærdigheder som kompleksitetsledelse, praktisk videnskabelig og systemisk tænkning. Fordi de lader os gå ud over traditionelle tankemønstre og uddannelseskoncepter, der fragmenterer og isolerer os fra hinanden, og sætte det sammen, der skal sættes sammen på ny.

Vi kan simpelthen ikke blive ved med at tillade os selv at sidde fast i vores egen evolution, mens et bjerg af stadig mere komplekse problemer hober sig op foran vores børns øjne, som vores gamle koncepter er uegnede til.

Og det er derfor, jeg i løbet af de næste par uger vil udgive en række artikler om metafærdigheder og vise dig, dit team, din virksomhed og endda din familie derhjemme, hvad de er, og hvordan I kan øve dem sammen for at løse vores tids dilemmaer

Kan du lide denne artikel? Del den.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Flere relaterede indlæg

Systemtænkning

Metafærdigheder: Nøglekompetencer for fremtidens udvikling

Systemtænkning

Er der virkelig Mangel på kvalificeret Arbejdskraft?

Systemtænkning

Hvad er kompleksitet og kompleksitetsmanagement?

Seneste

Systemtænkning

Metafærdigheder: Nøglekompetencer for fremtidens udvikling

Toyota Kata

Slip udviklingen løs med Toyota Kata

Lean Thinking

Monozukuri og Muda: Hvorfor det ikke er det samme som ‘Spild

28 34 19 83